Στη βουλή η κατάσταση σε Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ

Επίκαιρες ερωτήσεις στον υπουργό υγείας για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Βενιζελείου και του ΠΑΓΝΗ κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά η ερώτηση για το Βενιζέλειο:

Η επικίνδυνη πολιτική της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της υγείας, που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση το Βενιζέλειο ΓΝ Ηρακλείου. 

Συγκεκριμένα: Εφόσον το νοσοκομείο του Ρεθύμνου οδηγήθηκε σε πλήρη αποδυνάμωση, τώρα καλούνται οι παθολόγοι του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αλλά και του ΠαΓΝΗ, για την κάλυψη των εφημεριών εκεί. Στο Βενιζέλειο οι παθολόγοι είναι λιγότεροι σε σχέση με τις οργανικές θέσεις, και, λόγω αυτής της έλλειψης, έχει ήδη πραγματοποιηθεί εσωτερική μετακίνηση παθολόγου από το τμήμα μεσογειακής αναιμίας για την κάλυψη των αναγκών. Στο αναισθησιολογικό τμήμα, από τους 15 αναισθησιολόγους που θα έπρεπε να έχει, πλέον έχουν μείνει μόνο 5, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται τέλος του χρόνου. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς, από 6 χειρουργικά κρεβάτια, το Βενιζέλειο είναι σε θέση να λειτουργεί μόνο 2, διακόπτονται τα τακτικά χειρουργεία, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις πολυετείς λίστες αναμονής των ασθενών. Και η παιδιατρική του Βενιζέλειου αντιμετωπίζει προβλήματα κάλυψης των αναγκαίων πόστων, καθώς λόγω συνταξιοδότησης και παραίτησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να βγάλουν το πρόγραμμα για ολόκληρο τον μήνα. 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο ακτινολογικό τμήμα, που μετά τις συνταξιοδοτήσεις ιατρών που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, οι εναπομείναντες αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου. Ίδια είναι κι η κατάσταση στην αιματολογική κλινική, όπου μετά την παραίτηση ενός γιατρού έμεινε ουσιαστικά το τμήμα με 3 επιμελήτριες και τη διευθύντρια. Το τμήμα πήξης, το οποίο ήταν το μόνο διαθέσιμο ιατρείο πήξης για όλη την Κρήτη και τα νησιά, έχει ήδη κλείσει για το κοινό εδώ και μήνες, καθώς πλέον μπορεί να πραγματοποιούνται στο Βενιζέλειο ειδικές εξετάσεις πήξης, όμως δεν υπάρχει γιατρός για την κλινική αξιολόγηση. Με βάση τα στοιχεία του σωματείου εργαζομένων του Βενιζέλειου, υπάρχουν περίπου 300 κενές οργανικές, εκ των όποιων οι 180 αφορούν τη νοσηλευτική υπηρεσία. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό του προσωπικού (περίπου 30%) δεν εργάζεται με σχέση μόνιμης εργασίας αλλά με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΙΔΟΧ, εργολαβικοί, μπλοκάκι, κ.λπ.). Όσο αφορά το τμήμα καθαριότητας, οι ελλείψεις οξύνθηκαν με την επέκταση του νοσοκομείου (λειτουργία του δεύτερου νέου κτιρίου) και την αύξηση των αναγκών, ενώ κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ειδικότερα, από τους 68 εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι 45 είναι με ΣΟΧ και οι 23 είναι μέσω εργολάβου, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 85 εργαζόμενοι συνολικά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προσληφθεί στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το επικουρικό και με όλων των ειδών συμβάσεων προσωπικό και να επικαιροποιηθεί, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο απαρχαιωμένος οργανισμός του νοσοκομείου.

Αναλυτικά η ερώτηση για το ΠΑΓΝΗ:

Η συνεχιζόμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης,  που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των δομών ΠΦΥ και των υπόλοιπων νοσοκομείων του νησιού, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων.

 Χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένουν κενές περίπου 600 μόνιμες οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, δεν καλύπτουν καν τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις. Κραυγαλέο παράδειγμα η προκήρυξη ΑΣΕΠ του 2022, 115 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών για το ΠΑΓΝΗ, ενώ οι κενές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300 και υπηρετούν 269 νοσηλευτές με συμβάσεις (ΙΔΟΧ). Μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι ότι στους «ήρωες» υγειονομικούς οφείλονται περίπου 20.000 μέρες ρεπό και αδειών. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς έχει ως συνέπεια την εξουθένωση των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους καταρρέουν εν ώρα υπηρεσίας.

Αντίστοιχα, στα πλαίσια αποφυγής ράντζων, συν-νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά νοσήματα σε χειρουργικές κλινικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, ενώ μπορεί να επιφέρει και καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των παθολογικών περιστατικών. Η παιδοψυχιατρική κλινική, που είναι η μοναδική που καλύπτει όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο,  υπολειτουργεί σχεδόν ένα χρόνο τώρα, με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς και με προσωρινές μηνιαίες μετακινήσεις παιδοψυχιάτρου (διαφορετικού κάθε φορά) από την Αθήνα.  Επιπλέον, στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ συχνά ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω κλινική καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, καθώς δεν λειτουργεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στο Λασίθι. 

Επίσης, τρεις κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, τη στιγμή που η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η λειτουργία του ΤΕΠ σε ημέρες που το νοσοκομείο δεν βρίσκεται σε γενική εφημερία είναι επισφαλής με τον υπάρχοντα ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων. Οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι τεράστιες λίστες χειρουργείου οδηγούν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών.  Χαρακτηριστικό είναι οι τεράστιες λίστες αναμονής στα χειρουργεία που φτάνουν στους 3997 ασθενείς, με αποτέλεσμα ασθενείς να αναγκάζονται στρέφονται στην ιδιωτικό τομέα, με ό, τι αυτό συνάγεται για το ήδη επιβαρυμένο λαϊκό εισόδημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προσληφθεί στο ΠΑΓΝΗ το απαιτούμενο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί